Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

3 jun –
21 aug 2016

Expositie: Elyor Nematov

Tentoonstellingsperiode 3 juni t/m 21 augustus 2016 Locatie Framer Framed – in de benedengangen van de Tolhuistuin IJpromenade 2 1031 KT, Amsterdam Route Framer Framed is van Amsterdam Centraal Station bereikbaar met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ. De expositieruimte is bereikbaar via restaurant THT en met een lift toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Gratis entree


Framer Framed en NOOR Foundation presenteren een selectie van het werk van fotograaf Elyor Nematov, voortgekomen uit de recente NOOR-Nikon Masterclass. De fotoserie toont een glimp van het dagelijkse leven van vrouwen in het Centraal-Aziatische land Kyrgyzstan. Uit de serie komen issues naar voren als de sociale positie van vrouwen en vrouwenrechten, evenals plaatselijke tradities, geschiedenis en etnische conflicten. Met dit project probeert Elyor de kracht en het doorzettingsvermogen weer te geven van de vrouwen die hij ontmoette en fotografeerde.

Elyor Nematov (1988) is een freelance fotojournalist en onderwijzer. Hij komt oorspronkelijk uit Oezbekistan maar woont en werkt in Kyrgyzstan. Elyor was één van de veertien jonge fotografen die vanuit heel Centraal-Azië werd geselecteerd voor de NOOR-Nikon Masterclass in Almaty, Kazakhstan. Hij werkte eerder als beeldeditor en verslaggever voor tijdschriften in Rusland, Oezbekistan en Kyrgyzstan. In 2012 ontving hij een beurs van de Open Society Foundation’s Documentary Photography Project om zijn eigen project op te zetten, over arbeidsmigratie vanuit Centraal-Azië. Sinds 2015 levert Elyor beeldbijdragen aan Getty Images.

NOOR is een collectief dat een internationale groep van getalenteerde fotografen samenbrengt. Hun hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Door middel van hun educatieprogramma’s steunt NOOR jonge documentairefotografen over de hele wereld, met name in gebieden waar weinig onderwijs in fotografie beschikbaar is.

Framer Framed is een platform voor hedendaagse kunst, visuele cultuur en kritische theorie. De stichting nodigt internationale, zowel opkomende als gevestigde, curatoren en kunstenaars uit om tentoonstellingen te maken in de tentoonstellingsruimte en publieke ruimtes van de Tolhuistuin.

Samengesteld door curator Asmara Pelupessy, Editor & Projects Director, NOOR

 Fotografie /

Netwerk


Asmara Pelupessy

Curator, auteur