Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Expositie: artBRUUT (2015)

24 Jan –
29 Jan 2015

Expositie: artBRUUT

Openingstijden
24 jan t/m 29 jan 2015 17.00-22.00
vrijdag 30 t/m zondag 1 febr 2015 14.00-22.00
Lokatie
Framer Framed in de Tolhuistuin
IJpromenade 2
1031 KT Amsterdam
Route
Framer Framed in de Tolhuistuin is van Amsterdam Centraal Station bereikbaar met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ. De expositieruimte is bereikbaar via restaurant THT.
Toegang is gratis

 


Op zaterdag 24 januari 2015 opent bij Framer Framed de expositie artBRUUT, samengesteld door het Eddie the Eagle Museum in samenwerking met Stichting39.

De deelnemend kunstenaars aan de expositie artBRUUT  vinden hun plek in de samenleving door middel van hun kunst. Zowel Framer Framed als het Eddie the Eagle Museum vinden het belangrijk dat ook kunstuitingen van buiten het establishment de mogelijkheid krijgen hun werk aan het publiek te tonen en om op deze manier de expositiepraktijk open te breken, vandaar dat zij de handen ineen slaan. Exposities als artBRUUT maken het mogelijk om vragen te stellen over normerende praktijken binnen de kunstwereld en tonen een diversiteit van alternatieven. De titel ‘artBRUUT’ is een woordspeling van het kunstbegrip ‘Art Brut’, wat gebruikt wordt voor de aanduiding van werk van kunstenaars die de regels van de conventionele kunstwereld negeren of afwijzen. Zij werken daardoor meer dan anderen binnen hun eigen vormentaal.

De missie van artBRUUT is om het werk van talentvolle dak- en thuisloze kunstenaars te exposeren binnen de gevestigde kunstscene van Amsterdam. Alles werken zijn te koop en de opbrengst komt volledig ten goede aan de kunstsuite in inloophuis Makom.

Makom is een van de inloophuizen voor dak- en thuislozen van De Regenboog Groep. In het atelier van Makom, de kunstsuite, wordt al jaren bijzondere kunst gemaakt, maar slechts weinig mensen krijgen het te zien. artBRUUT brengt daar verandering in. In een serie workshops zijn gedurende een jaar getalenteerde ‘Makom kunstenaars’ gekoppeld aan gevestigde Amsterdamse kunstenaars. Samen werkten zij maanden aan de kunst die te zien is in deze expositie. Tijdens de opening zal de autodidact volop vertegenwoordigd zijn, met o.a een blinde veiling, muziek en andere activiteiten.

Annemarie de Wildt van het Amsterdam Museum schreeft een korte blog over haar bezoek aan de expositie.


Lezing – Outsiders in Contemporary Art

door Gerard Lemos (GB)

In het kader van de expositie presenteert Framer Framed een lezing van Gerard Lemos op 1 februari over de bijdrage van outsiders aan de hedendaagse kunst. Gerard Lemos is partner bij Lemos&Crane, Londen, en is gespecialiseerd in onderzoek naar sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Lemos was gastprofessor aan de Universiteit van Chongqing, China (2006-2010). Hij was bestuurder bij tal van culturele en sociale organisaties zoals Iniva – Institute of International Visual Arts, British Council en Homeless International. Lemos schreef voor de New York Times, The Guardian en de BBC.

Moderator is Yvonne Zonderop, journalist o.a. De Groene Amsterdammer.Community & Learning /

Agenda


Lezing: Gerard Lemos over de bijdrage van outsiders aan de hedendaagse kunst
In de context van de expositie artBRUUT presenteert Framer Framed een lezing over de bijdrage van outsiders aan de hedendaagse kunst.

Netwerk


Gerard Lemos

Auteur, publicist, bestuurder

Magazine