About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

Booklaunch: Farewell to the Colonies

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Waarom moest IndonesiĆ« geleidelijk en Suriname halsoverkop onafhankelijk worden? Waarom waagde Nederland zich op de rand van een oorlog ter wille van het zelfbeschikkingsrecht van de Papoeaā€™s, dat het echter niet gunde aan Aruba? Waarom eiste Den Haag een volksstemming over de staatkundige toekomst van Nieuw-Guinea en weigerde het die aan Suriname?

Zestig jaar al neemt Nederland afscheid van zijn koloniĆ«n. Met de opheffing van de Nederlandse Antillen op 10/10/2010 kwam er nog geen einde aan. John Jansen van Galen beschrijft de dekolonisaties in de Oost en de West met al hun onderlinge tegenstrijdigheden, goede voornemens en faliekante gevolgen. Zijn dit ā€˜zwarte bladzijdenā€™ of deed Nederland het per saldo ā€˜zo gek nog nietā€™?

Bij de presentatie wordt John Jansen van Galen geĆÆnterviewd door Hans Goedkoop. Van Galen is journalist en werkte bij de Haagse Post en voor de VPRO en tegenwoordig voor Het Parool en het radioprogramma Met het oog op morgen van de NOS. Hij schreef boeken over Suriname, Nieuw-Guinea, de jaren zeventig en een aantal biografieĆ«n.

Hans Goedkoop is historicus, biograaf en literatuurcriticus en presentator van Andere Tijden, het historische televisieprogramma van NTR en VPRO. Vorig jaar verscheen van hem De laatste man over zijn grootvader die vanaf 1948 als officier en later bevelhebber diende in Indiƫ.

Afscheid van de koloniƫn verschijnt bij Atlas-Contact, paperback, 608 blz.

Bron: VillamediaColonial history /

Network


John Jansen van Galen

Journalist and writer