Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Food bank at Werkplaats Molenwijk
Voedselbank - Werkplaats Molenwijk
Voedselbank - Werkplaats Molenwijk
Foto: Ilya Rabinovich, Werkplaats Molenwijk (2020)
Voedselbank - Werkplaats Molenwijk
Voedselbank - Werkplaats Molenwijk
Voedselbank - Werkplaats Molenwijk
Voedselbank - Werkplaats Molenwijk
Community organiser Nizar El Azouzi teamed up with Blije Buren to make a food bank at Werkplaats Molenwijk in Amsterdam Noord.

Voedselbank Werkplaats Molenwijk

Met vier mensen wordt alles klaargezet. Buiten staan de mensen op 1,5 meter afstand te wachten. Als ze aan de beurt zijn zetten ze hun tas in een winkelagentje dat dwars voor de deur staat zodat de vrijwilligers die kunnen pakken en vullen en weer terug in de kar kunnen zetten. De sfeer is gemoedelijk. Veel mensen kennen elkaar uit de wijk. Door de mondkapjes heen wordt er gepraat en gelachen.

In februari 2020 startte Framer Framed een voedselbank in Werkplaats Molenwijk. Het initiatief werd genomen door Nizar El Azouzi van Framer Framed. Nizar is opgegroeid in Noord en woonde lange tijd in de Molenwijk. Hij kent de lokale behoeftes. Hij benaderde Blije Buren, een organisatie die zich inzet tegen voedselverspilling en op tal van plekken in de stad eten distribueert dat supermarkten niet meer willen verkopen. Tijdens de eerste lockdown werden pakketten naar mensen thuis gebracht. De behoefte groeide snel. Wat begon als klein initiatief, werd ondersteund door bevlogen buurtbewoners en groeide in minder dan een jaar tijd uit tot een netwerk van 80 gezinnen in de buurt die wekelijks een voedselpakket komen halen. Denk aan mensen die ongedocumenteerd zijn of die door de corona crisis in de problemen zijn gekomen.

Flyer Voedselbank Molenwijk ism Blije Buren

Het aantal mensen groeit snel
Framer Framed kreeg steun van Buurtvereniging Molenwijk. Met deze steun groeide de uitgifte naar twee keer per week. De Buurtvereniging bracht ook een eigen netwerk mee. Via de Diaconie Noord werd eten van restaurants en kantines die op slot gingen ingebracht. De Turkse bakker uit het winkelcentrum geeft brood. Later werd eten aangedragen door het Rode Kruis en vanuit Human Aid Now. Na enkele maanden is het project verzelfstandigd. Inmiddels wordt het volledig gerund door buurtbewoners zelf. Sinds december heeft de gemeente een nieuwe locatie beschikbaar gesteld waar het initiatief zich verder kan ontwikkelen en op eigen benen kan staan.

“Vooral mond op mond reclame heeft ervoor gezorgd dat voedselbank met de week is gegroeid. We leverden goeie producten, die Imane en Peter (respectievelijk Buurtvereniging en Blije Buren) heel knap overal in de regio wisten te verzamelen. De nood was met name halverwege de eerste coronagolf erg hoog, waardoor we al gauw ruim 80 gezinnen per week bedienden. Af en toe ging het maar net goed qua vraag en aanbod maar gelukkig hebben we het steeds gered.”

Het aantal mensen blijft groeien. Niet veel later staan er 90 mensen ingeschreven en er komen er elke week bij. De achtergronden van de mensen zijn heel verschillend; geboren en getogen in Noord, of eerste generatie, soms tweede generatie  van Marokkaanse, Afghaanse, Syrische, Russische, Turkse, Eritrese, Somalische en andere komaf. Sommigen wonen al heel lang in de Molenwijk, anderen relatief kort.

Verzelfstandiging
Sinds medio november is er – mede dankzij Stadsdeel Noord – een nieuwe, ruimere locatie gevonden in Tuindorp Oostzaan. Daar kan de voedselbank zich verder ontwikkelen. Nizar kijkt positief terug op deze razendsnelle ontwikkeling: “Persoonlijk kijk ik terug op een hectische beginperiode en eerste jaar. We zijn kleinschalig begonnen, met vrijwilligers uit de wijk. Mede dankzij de samenwerking met de Buurtvereniging en Blije Buren zijn we binnen een mum van tijd uitgegroeid tot het ondersteunen van tientallen gezinnen per week met de voedselbank. Door deze groei hadden we al gauw een grotere locatie nodig en ook dat is gelukt. Daar mogen we allemaal best trots op zijn”. Nizar voelde aan dat er behoefte was aan een dergelijke infrastructuur en is heel blij dat de bewoners dit in eigen hand hebben genomen en op waardering van de gemeente konden rekenen. Bij de Werkplaats houden we onze ogen open voor vragen en behoeften van bewoners.

Werkplaats Molenwijk is onderdeel van een zoektocht naar het creëren van een werkelijk publieke instelling, een culturele organisatie die middenin de samenleving staat. Beeldende kunst en sociale burgerinitiatieven kunnen heel goed samen. Die samenwerking begint lokaal, met actieve mensen uit de buurt. In een tijd waarin Framer Framed als kunstinstelling niet open kan, is de rol die we innemen ten opzichte van de directe omgeving des te belangrijker.

Tekst: Josien Pieterse

Met dank aan: Ali Amghar, Nizar el Azouzi en Saskia Moerbeek (Stichting BMP).Amsterdam Noord / Community & Learning / Molenwijk /

Exposities


Expositie: Shaping Feelings

Een online presentatie van Framer Framed in samenwerking met het Amsterdam Museum

Netwerk


Nizar El Azouzi

Nizar El Azouzi

Programmamaker Werkplaats Molenwijk

Magazine