Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Symposium: Heading East - New Institutional Models in Central and Eastern Europe

Op 20 maart 2012 organiseert het Mondriaan Fonds, in nauwe samenwerking met het Stedelijk Museum, het symposium Heading East, waarin aandacht wordt besteed aan het werk van acht artistiek directeuren, curatoren en theoretici uit Midden- en Oost-Europa. Ze bespreken het veranderende landschap van de beeldende kunst in hun respectievelijke land of stad, en de invloed die dit heeft op de institutionele modellen waar ze mee werken.

Het hele veld van de beeldende kunst is in Midden- en Oost-Europa razendsnel veranderd, niet alleen direct na de val van de Berlijnse Muur in 1989 (en de opkomst van het kapitalisme daarna), maar ook meer recentelijk als gevolg van de voortdurende uitbreiding van de Europese Unie en de massale protesten in Oekraïne. Acht deskundigen uit de kunstwereld van Estland, Litouwen, Polen en Slowakije zullen op grond van hun eigen inzichten en ervaringen dieper ingaan op de invloed en effecten van deze veranderende maatschappelijke en politieke (infra)structuren op de kunstinstellingen waarvoor ze hebben gewerkt.

De sprekers
Rael Artel, directeur Tartu Art Museum, Estland
Maria Arusoo, directeur Center For Contemporary Art Tallinn, Estland
Juraj Carny, directeur Kunsthalle Bratislava, Slowakije
Sebastian Cichocki, plaatsvervangend directeur Museum of Modern Art Warsaw, Polen
Lolita Jablonskiene, hoofd-curator National Gallery of Art, Litouwen
Kestutis Kuizinas, directeur Contemporary Art Centre Vilnius, Litouwen
Malgorzata Ludwisiakm, adjunct-directeur Museum Sztuki Lodz, Polen
Aneta Szylak, directeur Wyspa Institute of Art Gdansk, Polen

Moderator
Steven ten Thije (Van Abbe Museum, Eindhoven)

Het symposium is georganiseerd in samenwerking met Juha van ’t Zelfde (directeur Lighthouse, Brighton, Groot-Brittanni├ź) en volgt op de ori├źntatiereis die het Mondriaan Fonds in 2013 organiseerde. De sprekers zijn van 17 – 21 maart 2012 in Nederland als onderdeel van het bezoekersprogramma.Museologie /