Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Stichting Thami Mnyele - 20 jaar, CBK Amsterdam Zuidoost

Expositie: Stichting Thami Mnyele - 20 jaar

Stichting Thami Mnyele

Twintig jaar geleden inspireerde de Zuid-Afrikaanse verzetsstrijder en kunstenaar Thami Mnyele (1948-1985) een groep Amsterdamse kunstenaars tot het oprichten van een artists-in-residence programma, waardoor kunstenaars uit Afrika (en diaspora) de mogelijkheid kregen om drie maanden in Amsterdam te wonen en te werken. Het atelier dat de Stichting Thami Mnyele nog steeds beschikbaar stelt is een levendige en gerenommeerde ontmoetingsplaats geworden van kunstenaars uit Afrika en kunstenaars uit Nederland.

Uit de werken van 68 kunstenaars die de afgelopen 20 jaar in het atelier verbleven, selecteerden Stichting Thami Mnyele en CBK Zuidoost in Amsterdam de werken van 26 kunstenaars. Deze keuze geeft een glimp van de verscheidenheid van de hedendaagse kunstpraktijk in Afrika. De tentoongestelde werken zijn tijdens het verblijf van de kunstenaars in Amsterdam gemaakt en door hen aan de Stichting Thami Mnyele geschonken.

Opening

Zaterdag 12 maart om 15 uur. Openingswoord: Guusje ter Horst, voormalig Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij is nu onder meer voorzitter van de HBO-Raad en lid van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Kunstcafé

Donderdag 14 april van 17 tot 19 uur. Annet Zondervan, directeur CBK Zuidoost gaat in gesprek met betrokkenen en kunstenaars: Bert Holvast, Samson Kambalu, Moshekwa Langa, Rutger Pontzen en Ina van Zyl.


Magazine