Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Zwarte Canon, De Groene Amsterdammer

De zwarte canon

De Groene Amsterdammer organiseert op 25 april 2012 samen met Academisch-cultureel centrum SPUI25 een avond over de pijnlijke passages uit onze vaderlandse geschiedenis. Ook de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis moeten geschreven worden, vond schrijver Rudy Kousbroek. Want: ‘Liever zelf grondig uitzoeken wat bij ons niet deugt, dan moeten verdragen dat een ander ermee aankomt.’ Vanuit die gedachte pleitte historicus Chris van der Heijden voor een zwarte canon en deed De Groene Amsterdammer onderzoek naar de gebeurtenissen die samen de schaduwzijde van ons verleden vormen.

Maar horen schaamte en trots wel bij geschiedschrijving? Kun je moreel oordelen over een tijd waarin andere normen en wetten golden?

Hierover gaan onder anderen Chris van der Heijden (auteur van Grijs verleden en Dat nooit meer), Maria Grever (hoogleraar theorie en methodologie van de geschiedenis, Erasmus Universiteit) en Gert Oostindie (directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde) met elkaar in debat. De avond staat onder leiding van Groene-redacteur Casper Thomas.

Lees meer:
https://www.groene.nl/artikel/de-zwarte-canonKoloniale geschiedenis /