Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Exhibition: Archives I Presume? (2011)

Archives I Presume?

Het Rijksarchief  bewaart een groot aantal archieven over de koloniale geschiedenis van de DRC en de mandataire geschiedenis van Rwanda en Burundi. Met een virtuele tentoonstelling wil het Rijksarchief deze ruwe diamant in de kijker zetten (zie onderstaande link).

125 jaar geleden, in februari 1885, maakte de bilateraal erkende Association Internationale du Congo van koning Leopold II zijn opwachting op de internationale scène. De nouvel Etat du Congo werd op de Conferentie van Berlijn een veelbelovende toekomst toegedicht. De weg werd vrijgemaakt voor de exploitatie van dit fantastisch stukje van de Afrikaanse taart. Men bouwde aan een koloniaal economisch imperium en opende dit zogenaamd ongerept hart van Afrika voor de westerse wetenschap. Maar, wat had dit alles tot gevolg voor de autochtone bevolking?

In het tweede luik komt het streven van de koloniale drietand – staat, kerk en bedrijfsleven – naar het creëren van een modelkolonie aan bod. De Belgen bewezen zich als volleerde kolonisatoren en investeerden onder andere in tal van sociale en medische initiatieven. Maar welke agenda’s gingen hierachter schuil?Het levende archief / Koloniale geschiedenis /