Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Foto: Jessica Baro

Video: Omstreden Geschiedenis - Mirjam Shatanawi

Bijdrage van Mirjam Shatanawi aan het symposium Omstreden geschiedenis. Mirjam Shatanawi, conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika van het Tropenmuseum beschrijft hoe het 19e eeuwse cultuurbegrip en de koloniale blik, de collectievorming van het Tropenmuseum heeft gevormd. Ze beschrijft hoe de Islam in Indonesie daarbij werd verontachtzaamd en hoe het museum momenteel met deze hiaten in de collectie omgaat.

Symposium Omstreden geschiedenis
Framer Framed en het Indisch Herinneringscentrum organiseerden op 9 februari 2012 i.s.m. de Reinwardt Academie het symposium Omstreden geschiedenis over de (re)presentatie van de Nederlands-Indonesische geschiedenis in musea. Het symposium vindt plaats in de Kumpulan op Landgoed Bronbeek in Arnhem.

Verschillende opvattingen
Aanleiding voor het symposium is de overzichtstentoonstelling Het Verhaal van Indi├ź over de koloniale geschiedenis van Nederland in voormalig Nederlands-Indi├ź. De tentoonstelling is een coproductie van het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek. Beide partijen hadden verschillende opvattingen, respectievelijk een civiel versus militair perspectief, over de wijze waarop deze geschiedenis moet worden ge├»nterpreteerd en gerepresenteerd. De expositie vormde het vertrekpunt van het symposium over de (re)presentatie van de Nederlands-Indonesische geschiedenis in de museumsector.


Netwerk


Mirjam Shatanawi

Curator, auteur