Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

13 apr 2019
15:00 - 17:00

Digital Histories in Africa: Ancient binary code, earth and the future

“[…] now billions of Earthlings carry little bits of Africa around with them in their pockets” Benjamin Bratton

Als het gaat over technologie en haar culturele impact, worden uitvindingen uit Amerika – specifiek Silicon Valley – altijd als de globale standaard genomen. Dit terwijl in andere delen van de wereld belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden, die de toekomst van onze digitale wereld mede vormgeven. Van eeuwenoude systemen om voorspellingen te maken tot hedendaagse wetenschapsparken, Afrikaanse culturen zijn altijd baanbrekend geweest op het gebied van algoritmisch denken via kunst en ambacht.

In deze bijeenkomst van Vertical Atlas* gaan gastsprekers Tegan Bristow, Oulimata Gueye en Moses Serubiri in op de digitale ontwikkelingen in enkele Afrikaanse regio’s. Ze vertellen ons onder andere over de impact van grondstofwinning (mineralen als goud en koper vormen de basis van veel technologieën), oude kennissystemen en lokale natuurfilosofie.


Vertical Atlas is een onderzoeksproject gericht op het ontwikkelen van een nieuwe ‘atlas’, om de complexe techno-geografieën van onze hedendaagse wereld te navigeren. Het project richt zich op vijf ‘geozones’, trans-continentale regio’s die grenzen van staten en landkaarten overschrijden: Europa, Rusland, China, de Perzische/Arabische Golf en Afrika. Elke geozone heeft haar eigen specifieke fricties en spanningen tussen politieke, economische en algoritmische grootmachten. Het project neemt de vorm aan van een serie publieke bijeenkomsten en research labs, die plaatsvinden in 2018 en 2019.

Aanmelden: Facebook event


24H Noord in de Tolhuistuin
Dit event vindt plaats tijdens 24H Noord in de Tolhuistuin! Naast dit event en de tentoonstelling HERE/NOW bij Framer Framed (open 11:00 t/m 21:00), is er een doorlopend programma in de tuin van de Tolhuistuin. Zo is er onder andere de Culturele Markt, de kindervoorstelling Klauterstout, een muzikale wandeling en veel meer! Bekijk het volledige programma (11:00 – 21:00) hier op de Tolhuistuin website, en meld je hier aan op Facebook.Technology / Mining culture / Politics and technology /

Netwerk


Serubiri Moses

Writer and curator

Tegan Bristow

Oulimata Gueye