Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

13 okt 2018 – 17:00

Partner event: Read My World - HüzünProject

Van 11-13 oktober vindt het literaire festival Read My World plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam! Framer Framed stelt de ruimte beschikbaar voor twee programma’s, op vrijdag en zaterdag. Het thema dit jaar is Turkije, en het programma is samengesteld door curatoren Aylime Aslı Demir en Süreyyya Evren.

Zaterdag 13 oktober, 17:00: HüzünProject
Het ‘HüzünProject’ is een samenwerking tussen Nihat Karataşlı en Inez Piso. Zij nemen Hüzün, een Turks woord voor een emotie, dat als onvertaalbaar bekendstaat, als het startpunt voor dit project dat wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds and Koc University in Istanbul. In plaats van aan te nemen wat er in het woordenboek staat, zoeken Karataşlı en Piso naar de grenzen van taal en vertaalbaarheid, en staan zij stil bij de verschillende reacties op één woord.

Gebaseerd op Turkse literatuur waarin Hüzün onvertaalbaar is gebleven, maken ze een groeiend archief dat bestaat uit video-interviews met vertalers, linguïsten, psychologen en andere individuen die reflecteren op het woord Hüzün. Deze interviews vormen de basis voor het ontwerpen van een A.I. (Artificial Intelligence), die zal proberen de betekenis te leren van dit ongrijpbare woord. De expeditie is een poging om de grenzen van het menselijke te overschrijden op het gebied van leren, taalgebruik en het voelen én uitdrukken van emotie.

Tijdens dit programma wordt het publiek uitgenodigd om mee te denken over de betekenis van Hüzün vanuit hun eigen beleving. Daarnaast wordt de definitie geactualiseerd en kan (taal)grenzen overschrijden.