Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Theaterstraat

Theaterstraat

De Theaterstraat is een collectief van theatermakers gevestigd in Amsterdam-Noord. Wij zijn onafhankelijke kunstenaars die hun krachten bundelen in een samenwerkingsverband dat het best getypeerd kan worden als een coöperatie. Naast een werkplek delen we ook de wens om werk te maken voor, over en met mensen uit Amsterdam-Noord. De Theaterstraat is sinds het voorjaar van 2016 gevestigd in broedplaats de Rietwijker. In de Theaterstraat werken schrijvers, acteurs, regisseurs, theaterdocenten, dramaturgen en ontwerpers aan zowel individuele als gezamenlijke theaterprojecten.

De projecten van de Theaterstraat kennen allen een andere invalshoek, welke per project en per theatermaker verschilt. Deze diversiteit zorgt voor een grote variatie aan activiteiten: van festivals, toneelvoorstellingen, talkshows, educatie-programma’s, jeugdtheater, locatietheater, bewegingstheater, straattheater, beeldende installaties, hedendaagse clownerie, tot literair variété.

De theaterstraters staan het liefste direct in contact met elkaar, met haar publiek en met de samenleving. Ze delen het verlangen om op duurzame wijze het dialoog aan te gaan met mensen uit Amsterdam-Noord. Zo wordt er zowel in de theaterzaal als op locatie gewerkt; en wordt er theater gemaakt voor en met verschillende soorten doelgroepen. De theaterstraters zien het als een uitdaging om oude en nieuwe bewoners van Amsterdam-Noord samen te brengen met bezoekers en kunstenaars van binnen en buiten Amsterdam-Noord. Vanuit de vooronderstelling “wie in het hart van de samenleving wil staan, moet aan de rand van de stad wezen” neemt de Theaterstaat een unieke positie in binnen het Amsterdamse kunstcircuit.