Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Stedelijk Museum De Lakenhal

Contactinformatie

 

Oude Singel 28-32

2312 RA Leiden

 

071 516 53 60

postbus@lakenhal.nl

www.lakenhal.nl

 


Stedelijk Museum De Lakenhal dankt zijn naam aan de voormalige Laecken-Halle uit 1640, waar ooit het beroemde Leidse laken werd gekeurd en verkocht. Sinds 1874 is hier het museum gevestigd dat gewijd is aan kunst en geschiedenis in Leiden, vanaf de middeleeuwen tot op de dag van vandaag.

De Lakenhal toont meesterwerken van Lucas van Leyden, Rembrandt, Jan Steen, Jan van Goyen en de Leidse Fijnschilders.
Samen met schilderijen en tekeningen van Floris Verster, Theo van Doesburg en vele anderen, geven zij inzicht in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De geschiedenis komt in beeld in samenwerking met de oudste en nog springlevende universiteit van Nederland en met actuele historische onderwerpen.

Het museumgebouw zelf en de verschillende collecties zilver, glas, tin, tegels en meubels bieden de bezoeker de historische context waarin de tentoongestelde meesterwerken zijn vervaardigd.
In locatie Scheltema, de voormalige dekenfabriek op 2 minuten lopen vanaf De Lakenhal, presenteert het museum tentoonstellingen en projecten over actuele kunst.
De gezamenlijke Scheltemapartners (naast De Lakenhal ook De Veenfabriek, de Universiteit Leiden en Scheltema Horeca) zorgen onder de titel Utopisch Nest voor een brede programmering. Het hele jaar door zijn er tentoonstellingen, voorstellingen, concerten, colleges en seminars.