Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Rik Meijers

Rik Meijers

Rik Meijers is een Nederlandse kunstenaar, geboren in 1963 te Rotterdam. Hij volgde opleidingen aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht (1985-1989) en aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht (1989-1991). Meijers werkt als schilder, maar gebruikt hierbij veel onorthodoxe materialen: zijn schilderijen bevatten behalve verf o.a. ook pek, veren, glasscherven, kralen, bonen en bierdoppen. Zijn onderwerpen zijn al even divers, maar duistere types, dronkaards en andere figuren en voorstellingen uit de rafelranden van de samenleving komen vaak terug in zijn werk. Meijers’ werk heeft verschillende prijzen ontvangen: zo ontving hij in 1996 de Koninklijke Subsidie voor vrije Schilderkunst te Amsterdam, in 2000 de Wolvecampprijs in Hengelo en in 2012 de Jeanne Oostingprijs.

Zijn werk is onder andere tentoongesteld in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het S.M.A.K te Gent, De Nederlandsche Bank in Amsterdam, Museum Het Domein te Sittard en en bij Framer Framed in Amsterdam. Zijn werk is bovendien aangekocht door diverse particuliere, museale en bedrijfscollecties in binnen- en buitenland. Tegenwoordig woont Meijers in Sittard en is hij werkzaam in Maastricht.


Exposities


Expositie: Koempels

Een expositie over de sporen van het Limburgse mijnbouwverleden in de hedendaagse kunst, samengesteld door Lene ter Haar