Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Nicola Lo Calzo

Nicola Lo Calzo

Nicola Lo Calzo (1979) is een Italiaanse fotograaf, queer kunstenaar en PhD-onderzoeker. Na zijn studie architectuur richtte hij zich op de fotografie. Zijn fotografische praktijk en onderzoek richt zich op vragen rond erfgoed, kolonialiteit en identiteit. Momenteel is hij bezig met een langlopend fotografisch onderzoeksproject naar de herinneringen aan de slavenhandel en slavernij, hun verzet en afschaffing.

Hij woont en werkt in Parijs, waar hij lesgeeft over postkoloniale perspectieven in fotografie aan de École nationale supérieure d’arts Paris-Cergy (ENSAPC).

Nicola Lo Calzo werkte samen met het Haïtiaanse collectief Kolektif 2 Dimansyon (K2D) voor het project KAZAL, Mémoires d’un massacre sous Duvalier: Une approche photographique (2019, Port-au-Prince, Haiti). Het fotografisch onderzoek en de publicatie vormen de inspiratie voor de tentoonstelling KAZAL – Narrating Haitian Memories bij Framer Framed. De tentoonstelling, samengesteld door Nicola Lo Calzo, vindt plaats van 27 mei tot 21 augustus 2022 bij Framer Framed, Amsterdam.


Exposities


Expositie: KAZAL – Narrating Haitian Memories

Met Kolektif 2 Dimansyon & Tessa Mars

Magazine