Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Alain Declerq

Alain Declerq

Alain Declerq (1969, Moulin) is een Franse beeldend kunstenaar en docent. Declercq maakt installaties, fotografie, tekeningen en films. Met zijn multimediale werkt verkent hij structuren van macht, vormen van onderdrukking – zoals ‘veiligheidsschizofrenie’, controle en surveillance – en manipulatie van de media.

Declercq gebruikt methodes van inversie, waarbij hij situaties omdraait en waarbij hij provocerende storingen creëert die mensen aan het denken zet. Regelmatig figureert hij zelf in zijn werk; bijvoorbeeld als detective en als object. Hij stelt vragen over waarheden en zekerheden door zijn werk te positioneren op de grens van gevaar en absurditeit.

Zijn werk is op diverse internationale tentoonstellingen te zien geweest, onder andere in Parijs, New York, Melbourne, Seoul, Singapore en Berlijn. Op dit moment woont en werkt Declercq in Parijs en New York.

Voor de expositie Crisis of History #2 – Fight History realiseerde hij een nieuwe installatie op basis van het werk Reconstitution de Perquisition (2005).


Exposities


Expositie: Crisis of History #2 - Fight History

Samengesteld door Robert Kluijver