Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Jody Brand - Exorsisters, Cape Town (2012)

22 Sep –
28 Feb 2018

Expositie: Chomma, met werk van Jody Brand

Tijdens Unseen Amsterdam, 22-24 september 2017, opent Framer Framed de expositie Chomma in de openbare doorgang van de Tolhuistuin. De expositie presenteert werk van de Zuid-Afrikaanse fotografe Jody Brand (Kaapstad, 1989). De titel van de tentoonstelling Chomma, wordt in de Zuid- Afrikaanse straattaal gebruikt voor ‘vriend’. Het is ook de naam van de Tumblr blog die de kunstenaar in 2011 aanmaakte om haar werk te delen.

In haar fotografie legt Brand alternatieve Afrikaanse leefwerelden vast, aangespoord door haar missie om ‘‘bestaande representaties van minderheden te bevragen’. Ze vindt dat deze (mis)representaties onderdrukkend werken, en de vertegenwoordigde personen beroven van hun complexiteit en veelzijdigheid. Haar portretten tonen mensen die zich durven te onderscheiden in een wereld die niet voor hen is gemaakt, waarbij ze hun gelaagde ervaringen en persoonlijkheden visualiseert. Door de ruimte uit te snijden en de representatie van haar onderwerpen te herstellen, is de kunstenaar vastbesloten een toekomst te creëren waar zwarte en bruine, queer en femme lichamen kunnen bloeien en bevrijd worden van de dagelijkse aanval en systematische onderdrukking in de Zuid-Afrikaanse samenleving.

Biografie van de kunstenaar
Jody Brand (1989) is fotograaf en art director. Ze is geboren in Kaapstad, waar ze nog steeds woont en werkt. Haar werk werd geselecteerd voor Simon Castets en Hans Ulrich Obrist’s project 89+ voor jonge innovators, waarna ze deelnam aan hun presentatie bij Design Indaba in 2014. Haar werk werd gepresenteerd in verschillende groepstentoonstellingen, waaronder Making Africa in het Vitra Design Museum (2015) en Guggenheim Bilbao, Portugal (2016); The Quiet Violence of Dreams (2016) bij Stevenson, Being There bij de Foundation Louis Vuitton in Parijs (2017) . Haar eerste solotentoonstelling You Can’t Keep a Good Woman Down was tot 15 juli 2017 te zien bij Stevenson Gallery in Kaapstad, waarna deze doorreist naar Framer Framed. Brand ontving in 2017 een award van de Thami Mnyele Foundation, waaraan ook een residentie verbonden is in Amsterdam.

Deze tentoonstelling wordt gepresenteerd door Framer Framed als onderdeel van Unseen 2017. Mede mogelijk gemaakt door de Thami Mnyele Stichting.Fotografie / Queer / Zuid-Afrika /

Netwerk


Jody Brand

Kunstenaar