Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

10 jan –
12 jan 2024

Expositie: Shakallaka

Ik herinner me mijn denkbeeldige vriendinnetje, Shakallaka, uit mijn kindertijd. Ze was er altijd, en het voelde heel normaal…”
“Als kind bouwde ik tenten van doeken over de tafel, en met mijn zus speelde ik urenlang in die magische wereld…”

 

Welkom bij de expositie Shakallaka, het resultaat van het maakproces van jongeren (12-16 jr.) die de afgelopen vier maanden wekelijks bij elkaar kwamen. Tijdens deze bijeenkomsten werden herinneringen en fantasieën gedeeld.

In Werkplaats Molenwijk, deelden de deelnemers persoonlijke ervaringen over grote en kleine elementen van het leven. De jonge makers omarmden de magie van hun kindertijd en maakten nieuwe herinneringen in de vorm van eigenzinnige werken. Alledaagse objecten werden knuffelbaar gemaakt met textiel, waardoor de grens tussen realiteit en verbeelding werd vervaagd. Zo kwamen kunst en creativiteit samen en werden fantasie en verbeelding tot leven gebracht.

Ook in Maakplaats 020 gingen deelnemers creatief aan de slag. Met kunstdocenten van de OBA maakten zij – vanuit het perspectief van het kleine dierenleven – foto’s in de Molenwijk. De beelden werden vereeuwigd op stof, strak gespannen over zelfgemaakte frames en eigen gemaakt met hun handtekening in 3D-print. Vanuit hun nieuwe blik op de buurt en met hedendaagse technologie, hebben de makers techniek en kunst verbonden in een imaginair Molenwijk Light Festival. Hun prototypes van lichtwerken zijn hier te zien. Zij doen een beroep op de fantasie van de bezoeker en verbeelden een magisch verlichte Molenwijk.

De expositie is onderdeel van het project Zelf gemaakt!, een project waarbij leerlingen van het Kolom Praktijkcollege Noord wekelijks buitenschoolse lessen krijgen van kunstdocenten van Framer Framed en kunstdocenten van de OBA. Leerlingen worden aangemoedigd nieuwsgierig te zijn, een onderzoekende houding te ontwikkelen en te ervaren hoe zij zelf tot creatieve oplossingen kunnen komen. Ze worden gestimuleerd kritisch te zijn over ‘het bestaande’ en daar eigen ideeën over te vormen. Ter afsluiting maken ze eigen werken die worden gepresenteerd aan medeleerlingen, leerkrachten, ouders en de wijk.

Opening
Woe 10 jan

Adres
Molenaarsweg 3
1035 EJ Amsterdam
(navigatie: Paltrok 1)

Openingstijden
Woe-vrij 12.00-18.00

Contact
werkplaats@framerframed.nl
info@framerframed.nl


 Zelf gemaakt! wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.Amsterdam Noord / Educatie /

Exposities


Expositie: Koppig

Expositie van leerlingen van het Kolom Praktijkcollege Noord voor de project Zelf gemaakt!

Magazine