About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

Video Contested History – Mirjam Shatanawi

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Bijdrage van Mirjam Shatanawi aan het symposium Omstreden geschiedenis. Mirjam Shatanawi, conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika van het Tropenmuseum beschrijft hoe het 19e eeuwse cultuurbegrip en de koloniale blik, de collectievorming van het Tropenmuseum heeft gevormd. Ze beschrijft hoe de Islam in Indonesie daarbij werd verontachtzaamd en hoe het museum momenteel met deze hiaten in de collectie omgaat.

Symposium Omstreden geschiedenis
Framer Framed en het Indisch Herinneringscentrum organiseerden op 9 februari 2012 i.s.m. de Reinwardt Academie het symposium Omstreden geschiedenis over de (re)presentatie van de Nederlands-Indonesische geschiedenis in musea. Het symposium vindt plaats in de Kumpulan op Landgoed Bronbeek in Arnhem.

Verschillende opvattingen
Aanleiding is de overzichtstentoonstelling Het Verhaal van Indië over de koloniale geschiedenis van Nederland in voormalig Nederlands-Indië, een coproductie van het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek. Beide partijen hadden verschillende opvattingen, respectievelijk een civiel versus militair perspectief, over de wijze waarop deze geschiedenis moet worden geïnterpreteerd en gerepresenteerd. De expositie vormde het vertrekpunt van het symposium over de (re)presentatie van de Nederlands-Indonesische geschiedenis in de museumsector.


Network


Mirjam Shatanawi

Curator, Author