About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

Framer Framed - The Exotic Gaze

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In het debat De exotische blik komen de processen achter exotisering Рzowel in kunstmusea, volkenkundige musea en andere erfgoedinstellingen Рaan de orde.  Stanley Bremer, directeur van het Wereldmuseum, Bert Sliggers curator in het Teylers Museum, Rocky Tuhuteru, programmamaker, radio- en televisiepresentator en Francio Guadeloupe, cultureel antropoloog, docent en onderzoeker aan de ASSR gaan met elkaar in gesprek over de positie van musea in een multiculturele samenleving.

de tentoongestelde mens

Boven: opstelling in het Teylers Museum, posters van de ‘tentoongestelde mens’ in wereldtentoonstellingen en volkeren shows

Centraal in de discussie staat de de invloed van het Sociaal Darwinisme en de erfenis van het kolonialisme op de manier van kijken naar de wereld en hoe zich dat vertaald in museaal beleid. Bert Sliggers curator in het Teylers Museum vertelt bijvoorbeeld over de geschiedenis van de tentoongestelde mens in Wereldtentoonstellingen en Volkeren Shows en hoe dat in hedendaagse culturele producten als het SBS programma Groeten uit de Rimboe, of Toos Kanibaal zoals de Belgen het programma noemen, doorwerkt.


Magazine