Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Symposium: The Flying Dutchman

De hedendaagse kunstwereld wordt niet belemmerd door landsgrenzen. Beeldend kunstenaars, theatermakers en musici gaan internationale samenwerkingsverbanden aan en reizen is onlosmakelijk met de kunstpraktijk verbonden. Betekent dit ook dat er sprake is van ‘mondiale kunst’? Tijdens The Flying Dutchman wordt deze vraag besproken met diverse makers die vanuit Nederland naar het buitenland vertrokken. Waarom deden zij dat en hoe beïnvloedt een andere omgeving het makerschap? Hoe zwaar weegt de invloed van de eigen culturele identiteit daarbij? Theoretici zijn aanwezig om deze vraag in het bredere perspectief te plaatsen van het actuele debat over identiteit en etniciteit in de kunstwereld. Interdisciplinair symposium over culturele identiteit en mondiale kunst, Enschede, 17 februari 2011.

Mondiale kunst?
De hedendaagse kunstwereld wordt niet belemmerd door landsgrenzen. Beeldend kunstenaars, theatermakers en musici gaan internationale samenwerkingsverbanden aan en reizen is onlosmakelijk met de kunstpraktijk verbonden. Betekent dit ook dat er sprake is van ‘mondiale kunst’?

Tijdens The Flying Dutchman wordt deze vraag besproken met diverse makers die vanuit Nederland naar het buitenland vertrokken. Waarom deden zij dat en hoe beïnvloedt een andere omgeving het makerschap? Hoe zwaar weegt de invloed van de eigen culturele identiteit daarbij?
Theoretici zijn aanwezig om deze vraag in het bredere perspectief te plaatsen van het actuele debat over identiteit en etniciteit in de kunstwereld.

Gasten

Anke Bangma, conservator hedendaagse kunst bij het Tropenmuseum (inleiding en moderator)
Kerstin Winking, curator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
Lotte van den Berg, theatermaakster
Floor van Leeuwen, actrice
Jacob TV, ‘avant-pop’-componist
Wouter Hillaert, cultuurcriticus.

Locatie
Theater Concordia
Oude Markt 15, Enschede
17 februari 2011
13.00 – 17.00 uur