Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Ohad Ben Shimon

Ohad’s werk onderzoekt de relatie tussen het individu en diens fysieke, mentale en emotionele omgeving. Oscillerend tussen verschillende observationele modi, van de zeer gedetailleerde miniatuur berichtgeving van het dagelijkse leven tot de portrettering van geheimzinnige innerlijke landschappen, adresseert zijn werk de oeroude en op zijn tijd frustrerende queeste voor iemand’s plek in de wereld. Door een grote hoeveelheid deadpan humor en neurotische zelftwijfel creëert hij potentiële alternatieve ‘scenario’s’ waarin de kijker/lezer een meer bevrijdend en synergetisch model van tijd en ruimte zou kunnen ervaren.

In verhouding tot zijn performatieve werk, heeft Chris Clarke verklaard dat diens werk “vaak de impressies van zijn ervaringen en omgevingen, op die specifieke moment en plaats, doorgeeft door middel van performances, teksten (…). Zijn dagboek-achtige lezingen, hoewel beperkt tot een singulier subjectieve interpretatie, onthullen ook zorgvuldige observaties van miniatuur details, terloopse ontmoetingen en incidenten die over het hoofd zijn gezien.

Over zijn eerste boek getiteld ‘2 blue cups on two different corners of the table’ (gepubliceerd door VerySmallKitchen in 2013) heeft David Berridge gezegd dat “het boek een collectie van dagboek-achtige literaire werken die de ontmoetingsplek van autobiografie en fictie, introspectie en performance, ervaring en commentaar onderzoekt, door de processen van aandacht en diens notatie in woorden te onthullen.”

Ohad Ben Shimon (IS/FR) is kunstenaar en schrijver gevestigd in Rotterdam, Nederland. Hij is een afgestudeerde van beide een wetenschappelijk educatie programma (BA Cognitive Sciences and Psychology bij The Hebrew University of Jerusalem in 2005) en een artistiek educatie programma (BA Fotografie bij de Koninklijke Akademie van de Beeldende Kunsten Den Haag).

Hij heeft verschillende beurzen gekregen (Can Serrait Writers Support Stipend, Stroom Den Haag Research & Art Project Beursen, Fonds BKVB Pilot Project) en deelgenomen in exposities overal in Europa (Documenta 13 in Kassel, Making Use in het Van Abbemuseum in Eindhoven, It Has Begun in de Printroom, Rotterdam, Sugary Photographs in het Fotomuseum Antwerp, Donner du Temps au Temps in de Espace des Blancs-Manteaux in Paris, Escrita Na Paisagem Performance festival in Evora, Portugal). Hij is Artist In Residence geweest bij onder andere Can Serrat Artist Residency, Spanje, en Obras Artist Residency, Portugal.

In september 2013 was zijn eerste boek getiteld ‘2 blue cups on two different corners of the table’ gepubliceerd door VerySmallKitchen, dat de ontmoetingsplek van autobiografie en fictie, introspectie en performance, ervaring en commentaar onderzoekt, door de processen van aandacht en diens notatie in woorden te onthullen. Hij draagt vaak bij aan verschillende online en publicaties in print zoals Very Small Kitchen, Editions Clinamen, Rong-Wrong, Circa Contemporary Art, Time To Meet Publications, PhotoQ en Mifgash Magazine.


Exposities


Expositie: Crisis of History #3 - Beyond History

Het derde en laatste deel van het drieluik met hedendaagse kunst uit het Midden-Oosten, Iran en de diaspora. Samengesteld door Robert Kluiver en Elham Puriyamehr

Agenda


Voice-over Noord
Een serie bijeenkomsten, performances en bustour door Amsterdam Noord.
Programma rond de expositie Crisis of History #3
Gedurende de expositie Crisis of History #3 - Beyond History, is er elke dinsdagavond een verdiepend publieksprogramma met films, lezingen en rondleidingen.

Magazine