Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Philippa Driest of KIOSK Rotterdam, by Frank Hanswijk

KIOSK Rotterdam

In 2019 werd Philippa Driest conciërge van Pension Almonde, een tijdelijk tehuis in de overgang naar afbraak. Ze repareerde druppende kranen, kapotte cv-installaties, verstopte toiletten, etc. Je kon haar dagelijks vinden bij de receptie, Almondestraat 179 in Rotterdam, waar ze gasten ontving, betalingen verwerkte en sleutels uitdeelde. Omdat ze boven de ruimte woonde, was ze 24/7 beschikbaar.

Sinds februari 2020 is Philippa op vrijwillige basis begonnen met de verkoop van boeken vanuit de receptie. KIOSK was open op afspraak. Het begon met een persoonlijke selectie en groeide uit tot een collectie van titels op basis van mensen die op bezoek kwamen en hun onderzoek (persoonlijk en/of academisch) deelden.

Het is nog niet duidelijk hoe KIOSK zal worden voortgezet of in welke marge van de ruimte het kan worden gehost, maar het wordt momenteel gehost als onderdeel van het groepsproject, A Funeral for Street Culture (2021), gecureerd door Metro54 en Rita Ouédraogo bij Framer Framed in Amsterdam.

Als onderdeel van KIOSK op A Funeral for Street Culture, werkte Philippa samen met Suave Global en Keju Kitchen, beide initiatieven die eerder in de Almondestreet resideerden. Suave Global wordt gerund door Claire-Lune van Arneman en Gregory Isidora. Zij produceren culturele evenementen, kostuums voor Caribische carnavalsgroepen en combineren hun sociale onderneming met de mogelijkheid voor mensen in nood om te groeien op een professioneel en persoonlijk niveau. Keju Kitchen wordt gerund door Jaleesa den Haan en Bryan Keehnen. Van het verkopen van zelfgebakken taarten groeiden ze uit tot meer dan alleen een bakkerij, ze namen de verantwoordelijkheid voor het produceren en distribueren van meer dan 1.500 gratis maaltijden en verzorgingspakketten tijdens de lockdown. Keju was het hart van de Almondestraat waar iedereen elkaar ontmoette voor koffie, spelletjes en gesprekken. In april 2021 moesten ze verhuizen naar de straat. Philippa moest KIOSK in dozen inpakken. Aan haar baan als conciërge kwam een einde.


Exposities


Project: A Funeral for Street Culture

Een groepsproject van Metro54 en Rita Ouédraogo gehost door Framer Framed

Agenda


Workshop: Hanging Out in the Bookshop

Zine-workshop door Flip Driest, Cengiz Mengüç en Setareh Noorani