Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Askari Soldiers by Amado Alfadni (2021)
Web-image-Afrovibes-Festival-75-size
photomontage2
Askari Soldiers by Amado Alfadni (2021)
Askari Soldiers by Amado Alfadni (2021)

3 Oct –
11 Oct 2024

Afrovibes Festival: Askari Soldiers van Amado Alfadni

Bezoek tussen 3 en 11 oktober 2024 de tentoonstelling Askari Soldiers van beeldend kunstenaar Amado Alfadni bij Framer Framed, in het kader van Afrovibes Festival. Deze tentoonstelling, een samenwerking tussen Afrovibes Foundation en de Thami Mnyele Foundation, toont een reeks digitale foto’s en een collectie stoffen die de geschiedenis van de Askari verkennen.

Amado Alfadni is een in Egypte geboren Soedanese beeldend kunstenaar. Met zijn werk opent hij een dialoog over identiteit en politiek. Door vergeten historische gebeurtenissen te belichten, stelt hij vragen over de machtsdynamiek tussen het individu en de autoriteiten, zowel op sociaal als politiek niveau. Alfadni identificeert zich als half-Sudanees, half-Egyptisch maar zag deze twee delen van zijn identiteit niet op gelijkwaardige wijze terug in zijn omgeving. Monumenten van de Arabische Egyptische geschiedenis zijn duidelijk zichtbaar in de vorm van moskeeën en citadellen, terwijl zijn Afrikaanse Soedanese geschiedenis moeilijker te traceren is. Door in zijn werk beelden uit koloniale archieven te gebruiken, maakt hij zijn Soedanese erfgoed zichtbaar. Hij onderzoekt de verborgen geschiedenis, die een groot deel van de Afrikaanse geschiedenis uitmaakt, en verbeeldt dit in meerdere werken.

Askari Soldiers is een van Alfadni’s sociaal-politieke kunstprojecten over de geschiedenis van de Askari (Arabisch en Swahili voor een militaire soldaat). De Askari verwijst naar de tot slaaf gemaakte Soedanese soldaat die in de 19de en 20ste eeuw in de Europese koloniale legers in Afrika diende. Tijdens beide wereldoorlogen dienden de Askari’s ook buiten de oorspronkelijke koloniën in Afrika, het Midden-Oosten en Azië onder Europese leiding. Met Askari Soldiers hekelt Alfadni het idee van de tot slaaf gemaakte Soedanese soldaat en veroordeelt hij het voortbestaan van negatieve stereotyperingen van zwarte Afrikanen. Askari Soldiers bestaat uit een serie digitale foto’s en een collectie stoffen die de soldaten als onbekende martelaars neerzetten. Hij gebruikt hiervoor een iconografie die geassocieerd wordt met de koloniale Anglo-Egyptische periode.

Askari Soldiers van Amado Alfadni

Alfadni is geselecteerd voor de Thami Mnyele Foundation Award. Tijdens Afrovibes Festival toont hij als artist-in-residence van de Thami Mnyele Foundation een selectie werken uit Askari Soldiers bij Framer Framed. De tentoonstelling zelf is te bezichtigen van 3 tot 11 oktober tijdens reguliere openingstijden.


Artist talk

Op zaterdag 5 oktober van 13:00 – 15:00u ben je van harte welkom voor artist talk met kusntenaar Amaro Alfadni en Jay Pather, curator en artistiek leider bij Afrovibes Foundation. Sluit aan bij een gesprek over de manieren waarop persoonlijke en sociale geschiedenis de rode draad vormen in de werken van de Thami Mnyele Foundation Award winnaar.


Over

Afrovibes Foundation organiseert met een jaarlijks festival en een artist-in-residence programma culturele uitwisseling tussen Nederland, landen in het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora in Europa. Afrovibes Festival vindt van 2 tot 13 oktober plaats op verschillende plekken in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. De 21ste editie heeft het thema Belonging, waarin makers en kunstenaars uit Noord-Afrika met hun werk hun verbondenheid verkennen met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit.

Dit evenement is Engelstalig en gratis te bezoeken. Donaties zijn welkom.

Tijdens dit evenement kan er worden gefilmd en gefotografeerd. Laat het ons van tevoren weten als je je hier niet comfortabel bij voelt.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door Afrovibes Foundation, de Thami Mnyele Foundation en Framer Framed.

Framer Framed wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam en VriendenLoterij Fonds.

+ Voeg toe aan kalender




Slavernij / Artist Talk / Koloniale geschiedenis /

Netwerk


Amado Alfadni