Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Jagath Weerasinghe

Jagath Weerasinghe (1954) is een archeoloog, kunstenaar en voorzitter van het Theertha International Arts Collective, Sri Lanka. Hij is universitair hoofddocent aan het Post-Graduate Institute of Archeology van de University of Kelaniya, Sri Lanka. Hij moedigt een sociaal kritische en maatschappelijk betrokken benadering van kunst aan.

Jagath Weerasinghe kreeg zijn eerste onderwijs in de beeldende kunst aan het Institute of Aesthetic Studies, University of Kelaniya waar hij in 1981 slaagde voor zijn BA graad. Hij ontving zijn MA graad van de American University, Washinton D.C., USA. Weerasinghe’s diverse interesses stonden hem toe om zijn aandacht te verspreiden over andere gerelateerde kunstgebieden zoals conservatie en muurschilderingen. Enkele van zijn meest significante exposities waren: Anxiety (1992), Yanthra Gala en Round Pilgrimage (1997) waarin de mogelijkheden geïntroduceerd werden van kunstzinnige manifestaties die reflecteren op brede politieke en sociale implicaties binnen een diep persoonlijke context.
Hij heeft zich een belangrijk vertegenwoordiger bewezen die betoog voor een nieuwe benadering tot het maken van kunst. Dit creëerde een ideologische verschuiving van de kunstscene in de jaren ’90. Nu de 90s Art Trend genoemd, moedigde het aan tot een sociaal kritische en maatschappelijk betrokken benadering van kunst. Hij heeft breed binnen en buiten Sri Lanka geëxposeerd. Momenteel is hij professor Archeologie, zijn interventies in erfgoed management worden breed erkend. Hij woont en werkt in Sri Lanka.


Agenda


Cultural Heritage and Shared Knowledge
Bijeenkomst over zelfrepresentatie en cultureel erfgoed.

Magazine