Dit jaar sluit het AAMU – Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht na zestien jaar de deuren. Sinds de oprichting van Framer Framed in 2008 hebben beide organisaties regelmatig samengewerkt bij uiteenlopende projecten. Om de sluiting niet onopgemerkt voorbij te laten gaan en de aandacht te vestigen op de relevante collectie van het museum, presenteert Framer Framed in samenwerking met curator Georges Petitjean een selectie werken in de Framer Framed expositieruimte.

In the future everything will be as certain as it used to be
16 maart – 23 april bij Framer Framed

In the future everything will be as certain as it used to be (2017) brengt werk samen van vooraanstaande kunstenaars zoals Brook Andrew, Gordon Bennett, Michael Cook en Djambawa Marawili uit de AAMU-collectie en aanverwante collecties. In hun werk duiden en becommentariëren de kunstenaars de geschiedenis en actuele maatschappelijke positie van de Aboriginal bevolking in Australië. Ze agenderen in hun werk onderwerpen als institutioneel racisme, oneigenlijke toe-eigening van land, migratie en ontheemding, koloniale geschiedenis, culturele identiteit en zelf-representatie.

Deelnemende kunstenaars
Vernon Ah Kee, Brook Andrew, Gordon Bennett, Bindi Cole, Michael Cook, Brenda L. Croft, Blak Douglas & Adam Geczy, Gordon Hookey, Djambawa Marawili, Tracey Moffatt, Brian Robinson, Darren Siwes, Christian Thompson, Nora Wompi

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling toont onder andere werk van gevierd kunstenares Tracey Moffatt, die Australië vertegenwoordigt in de komende 57e Biënnale van Venetië. Met haar fotografische en cinematografische werken richt ze zich op het door het kolonialisme veroorzaakte trauma bij de Aboriginal-bevolking, door de littekens te traceren die zijn achtergelaten door racisme en een agressieve assimilatiepolitiek. Ook wordt er werk getoond van Gordon Bennett, vaak beschouwd als een van de belangrijkste Australische kunstenaars. In zijn werk Notes to Basquiat: In the future everything will be as certain as it used to be schotelt hij de kijker een beeld voor van een grimmige toekomst voor Aboriginal-Australiërs en stelt hij de vraag of het kolonialisme ooit echt voorbij zal zijn voor zijn volk.

Tracy Moffat - Night Cries

Tracy Moffatt – Night Cries (1989)

De thema’s culturele identificatie en het gebruik van stereotypen komen aan bod in het werk van kunstenaar Christian Thompson, die zijn eigen identiteit gebruikt om de vraag te stellen wat het betekent om tot een Aboriginal-gemeenschap te behoren. Hoe moet een Aboriginal-Australiër er uitzien volgens het grote publiek, en hoe wordt dit ondermijnd door zijn eigen, niet-stereotiepe identiteit?

Vraagstukken met betrekking tot ontheemding en landrechten worden aangekaart in het werk van Djambawa Marawili, een prominent kunstenaar en leider van de Yolngu in het noordoosten van Arnhemland. Zijn kunst speelde een cruciale rol in de landrechtenbeweging van zijn volk. Het legt beslag op het oorspronkelijke grondgebied door te laten zien hoe het land en de inheemse bewoners via hun kunst intrinsiek met elkaar zijn verbonden.

Theme Park; installaties van Brook Andrew in het Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst. Foto's voor gebruik in een catalogus. Opnamedatum: 13-10-2008 _MG_2259

Brook Andrew – Theme Park (2008)

De voor In the future everything will be as certain as it used to be geselecteerde werken bieden aan de ene kant een overzicht van zestien jaar baanbrekende exposities in het AAMU, zoals Theme Park (2008), Outsider/Insider. The art of Gordon Bennett (2012), BOMB (2013) en BLAK. Forced into Images (2014-2015) en Mapping Australia (2016-2017). Aan de andere kant snijden de hier getoonde werken verschillende urgente, mondiale problemen aan, gerelateerd aan de huidige impact van kolonisatie op Aboriginal bevolking in Australië. De titel van de expositie is ontleend van het gelijknamige werk van Gordon Bennett, Notes to Basquiat: In the future everything will be as certain as it used to be.

Mogelijk gemaakt met steun van:
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Tolhuistuin, AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst