About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

Videoregistration: Oral History in Musea

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In het kader van de tentoonstelling Selamat Sjabbat organiseerden Framer Framed, het Joods Historisch Museum en het Indisch Herinneringscentrum een discussiemiddag over de rol van oral history bij museale presentaties.

De expositie Selamat Sjabbat toont de onbekende geschiedenis van de joden in Nederlands-Indië. De expositie neemt de bezoeker mee naar het einde van de negentiende eeuw, de koloniale tijd, de oorlog in de Pacific en de naoorlogse situatie. Unieke historische objecten, foto’s en interviews onthullen ontroerende verhalen.

Tijdens deze bijeenkomst komen mensen van de eerste, tweede en derde generatie joods Indische Nederlanders na WOII. Zij laten aan de hand van een persoonlijk object zien hoe zij verbonden zijn met de geschiedenis in Nederlands Indië en brengen op deze wijze de expositie tot leven. In kleine groepjes wordt u langs deze persoonlijke verhalen geleid en uitgenodigd uw eigen verhaal, foto of object aan de expositie toe te voegen.

Tot slot zal samen met betrokkenen en wetenschappers die de naoorlogse geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië hebben onderzocht, worden gesproken over de invloed van mondelinge overlevering op de gangbare geschiedschrijving. Tijdens de table ronde zullen de volgende gasten aan tafel zitten:

Deelnemers
Lizzy van Leeuwen, publicist
Rob Cassuto, specialist joods Indische familie geschiedenis
Hetty Berg, curator Joods Historisch Museum
Yvonne van Genugten, directeur Indisch Herinneringscentrum
Stef Scagliola, historicus gespecialiseerd in oral history.

De middag zal worden voorgezeten door Wim Manuhutu, historicus en voormalig directeur Museum Maluku.


Network


Stef Scagliola

Historian

Yvonne van Genugten

Director

Wim Manuhutu

PhD Candidate

Magazine